Акција "Дамаск"

СИПА лишила слободе једну особу због учешћа у оружаним сукобима у Сирији и Ираку

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јутрос су (17.3.2016. године), у наставку акције кодног назива „Дамаск“, на подручју Сарајева лишили слободе лице иницијала А.И. (1987) и претресли стамбени објекат који користи наведено лице с циљем проналаска и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку. Наведене активности реализоване су по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ.

Лице иницијала А.И. лишено је слободе због постојања основа сумње да је починило кривично дјело из члана 202д став (2) КЗ БиХ „Организовање терористичке групе“ у вези са кривичним дјелом тероризам. Наведено лице сумњичи се да је у периоду од 2012. до 2014. године више пута боравило на подручју Сирије и Ирака и учествовало у оружаним сукобима на страни радикалних терористичких група и организација.

Лице лишене слободе приведено је у службене просторије СИПА-е, гдје се криминалистички обрађује, након чега ће, уз извјештај о постојању основа сумње о почињеном кривичном дјелу и починиоцу, бити предато Тужилаштву БиХ на даље поступање.ж

СИПА у сарадњи са партнерским агенцијама наставља борбу против тероризма и сродних кривичних дјела, с циљем откривања свих починилаца и документовања незаконитих активности.