СИПА лишила слободе страног држављанина због кријумчарења миграната

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јуче су (29.4.2020. године) у Мостару лишили слободе једно лице, држављанина Украјине, због постојања основа сумње да је починило кривично дјело из члана 189. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Кријумчарење људи“.

Поступајући по наредби Суда Босне и Херцеговине, полицијски службеници СИПА-е су, у сарадњи са полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона, претресли осумњиченог и путничко моторно возило којим је управљао, те том приликом открили осам кријумчарених лица за које је провјерама утврђено да су држављани Афганистана и Пакистана.

У складу са чланом 66. Закона о кривичном поступку Босне и Херцеговине, привремено је одузето наведено путничко моторно возило за које постоје основи сумње да је кориштено приликом организације превоза миграната, као и други предмети који ће послужити као доказ у даљем кривичном поступку.

Осумњичено лице приведено је у просторије СИПА-е и над њим се врши криминалистичка обрада, након чега ће, у складу са одредбама Закона о кривичном поступку Босне и Херцеговине, уз одговарајући извјештај, бити предато у надлежност Тужилаштву Босне и Херцеговине.