ОПЕРАТИВНА АКЦИЈА „ФАСТ“

СИПА лишила слободе пет лица због кријумчарења миграната

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су (13.4.2021. године) на подручју Сарајева и Дервенте лишили слободе пет лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело из члана 189а. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Организовање групе или удружења за кријумчарење миграната“, у вези са кривичним дјелом из члана 189. истог закона „Кријумчарење људи“.

Поступајући по наредби Суда БиХ, полицијски службеници СИПА-е извршили су претресе на шест локација у Сарајеву и Дервенти и том приликом открили и привремено одузели предмете који ће послужити као доказ у даљем кривичном поступку.

Оперативна акција „Фаст“ реализована је у сарадњи са Полицијском националном канцеларијом за сузбијање корупције и организованог криминалитета МУП-а Републике Хрватске и Полицијском управом загребачком. Ова оперативна акција представља наставак добре сарадње у оквиру које су реализоване оперативне акције кодних назива „Албатрос“, „Пента“ и „Трст“, које су усмјерене на разбијање организованих криминалних група које дјелују на подручју Републике Хрватске и Босне и Херцеговине, а организоване су ради кријумчарења миграната из Босне и Херцеговину у Републику Хрватску и даље према земљама Европске уније. Истовремено, на подручју Републике Хрватске лишена су слободе два припадника ове криминалне групе.

Осумњичена лица приведена су у просторије СИПА-е и над њима се врши криминалистичка обрада, након чега ће у законском року бити предата у даљу надлежност Тужилаштву Босне и Херцеговине.

Наведене активности проводе се по наредбама Тужилаштва Босне и Херцеговине у сарадњи са Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ, Службом за послове са странцима, МУП-ом Кантона Сарајево и МУП-ом Републике Српске.