Оперативна акција „ТВИНС“

СИПА лишила слободе осам лица због организованог криминала и трговине људима

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јутрос су (4.11.2016. године), по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, започели међународну полицијску акцију кодног назива „ТВИНС“. Акција се спроводи у сарадњи са Службом за борбу против организованог криминала МУП-а Републике Србије, Тужилаштвом за организовани криминал Републике Србије, МУП-ом Републике Хрватске, Савезном криминалистичком полицијом Савезне Републике Њемачке и Републике Аустрије.

Полицијски службеници СИПА-е, уз подршку полицијских службеника МУП-а Кантона Сарајево, на подручју Сарајева лишили су слободе осам лица и претресли објекте на више локација. Лица су лишена слободе због постојања основа сумње да су починила кривично дјело организовани криминал, у вези са кривичним дјелима међународна трговина људима, међународно навођење на проституцију и прање новца. Истовремено, на територији Србије, Аустрије и Њемачке спроводе се оперативне активности у оквиру којих се, такође, лишавају слободе осумњичена лица и претресају објекти на више локација.

Наведена лица сумњиче се да су дужи временски период, користећи тежак социјални положај, врбовали више млађих женских лица са подручја Србије и БиХ, те их слали у Њемачку и Аустрију да се баве проституцијом. Женске особе које су покушале изаћи из овог ланца биле су изложене пријетњама и психичком и физичком злостављању. Организатори ланца проституције имали су унапријед разрађен систем врбовања дјевојака и организовања њихове експлоатације, тако што су на одређеним интернет страницама објављивали огласе на којима су  нудили пружање сексуалних услуга.

Државна агенција за истраге и заштиту оваквим акцијама показује да је спремна суочити се са најсложенијим облицима међународног организованог криминала и да је респектабилан и поуздан партнер како полицијским агенцијама из земаља окружења тако и земаља Европске уније.  

Снимак привођења осумњичених лица, можете погледати овдје.