Акција „Дамаск“

СИПА лишила слободе лице иницијала К.К. и спријечила његов одлазак на сиријско ратиште

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јутрос су (6.5.2016. године), поступајући по наредби Тужилаштва БиХ, на подручју Требиња лишили слободе лице иницијала К.К. (1976) из Сарајева.

Наведено лице задржали су на граничном прелазу полицијски службеници Граничне полиције БиХ након што је враћено из Црне Горе, те га предали на даље поступање полицијским службеницима СИПА-е.       

Лице иницијала К.К. лишено је слободе због постојања основа сумње да је починило кривично дјело из члана 162б КЗ БиХ став (2) „Противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама“, у вези са чланом 26. КЗ БиХ „Покушај“. Наведено лице сумњичи се да је 26.4.2016. године напустило територију БиХ у намјери да се у Сирији придружи терористичкој организацији ИСИЛ.

Приликом рада на овом предмету остварена је значајна полицијска сарадња на националном и међународном нивоу, нарочито са Граничном полицијом БиХ и надлежним органима Црне Горе, Албаније, Македоније и Бугарске, што је резултирало лишењем слободе К.К. и спречавањем одласка на сиријско ратиште.

Поступајући по наредби Суда БиХ, полицијски службеници СИПА-е претресају стамбени објекат на подручју Сарајева који користи осумњичено лице, с циљем проналаска и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Лице лишено слободе биће приведено у службене просторије СИПА-е, гдје ће бити криминалистички обрађено, након чега ће се, сходно упутама поступајућег тужиоца Тужилаштва БиХ, одлучити о његовом даљем статусу. Против наведеног лица СИПА ће Тужилаштву БиХ поднијети извјештај о постојању основа сумње о почињеном кривичном дјелу.