ОПЕРАТИВНА АКЦИЈА „МАРОКО“

СИПА лишила слободе два лица због кријумчарења миграната

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јутрос су (29.4.2021. године) на подручју Велике Кладуше, у оквиру оперативне акције кодног назива „Мароко“, лишили слободе два лица због постојања основа сумње да су починилa кривично дјело из члана 189а. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Организовање групе или удружења за кријумчарење миграната“ и кривично дјело из члана 189. истог закона „Кријумчарење људи“.

Поступајући по наредби Суда БиХ, полицијски службеници СИПА-е извршили су претресе на три локација у Великој Кладуши и том приликом у једном стамбеном објекту открили 26 миграната, од којих је троје дјеце, и привремено одузели мобилне телефоне, разне евиденције те друге предмете који ће послужити као доказ у даљем кривичном поступку.

У току је криминалистичка обрада осумњичених лица, након чега ће о њиховом даљем статусу одлучити поступајући тужилац Тужилаштва Босне и Херцеговине.

Наведене активности проведене су по наредбама Тужилаштва Босне и Херцеговине у сарадњи са Службом за послове са странцима и МУП-ом Унско-санског кантона.