ОПЕРАТИВНА АКЦИЈА „БЛОГ”

СИПА лишила слободе девет лица због неовлаштеног промета опојним дрогама

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су (10.05.2021. године) на подручју Кантона Сарајево, реализовали оперативну акцију кодног назива „БЛОГ” и том приликом слободе лишили девет лица због постојања основа сумње да су починила кривично дјело из члана 250. КЗ БиХ „Организовани криминал”, у вези са кривичним дјелом из члана 195. „Неовлаштени промет опојним дрогама” истог закона.

Приликом реализације оперативне акције, полицијски службеници СИПА-е извршили су претресе на девет локација на подручју Кантона Сарајево и том приликом открили и привремено одузели предмете који ће послужити као доказ у даљем кривичном поступку.

Наиме, постоје основи сумње да су лица лишена слободе, од маја 2020. године, вршила набавку већих количина опојних дрога кокаин, хероин и амфетамин у Краљевини Низоземској након чега су исте транспортовали у Босну и Херцеговину, гдје је даље вршена њена препродаја.

Током вишемјесечне истраге и извршених вјештачења привремено одузетих опојних дрога у оквиру ове оперативне акције, полицијски службеници СИПА-е су открили и привремено одузели 1104,79 грама опојне дроге кокаин, 7470,02 грама опојне дроге хероин и осам литара амфетаминског уља које се користи као основна база за производњу опојне дроге спид.

Осумњичена лица приведена су у просторије СИПА-е и над њима се врши криминалистичка обрада, након чега ће у законском року бити предата у даљу надлежност Тужилаштву БиХ.

Горе наведене активности проведене су по наредби Суда и Тужилаштва Босне и Херцеговине, у сарадњи са полицијским службеницима Федералне управе полиције и МУП-а Зеничко-добојског кантона. Наведеним институцијама, полицијским агенцијама и органима захваљујемо се на пруженој помоћи и сарадњи приликом реализације ове оперативне акције.