СИПА лишила слободе четри због пореске и царинске утаје

Поступајући по наредбама Тужилаштва БиХ и Суда БиХ, припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), у здруженој акцији са припадницима Управе за индиректно опорезивање БиХ, започели су данас, 14.11.2013. године, претресе на већем броју локација на подручју Бања Луке и Приједора, у циљу проналажења предмета који могу послужити као доказ у кривичном поступку против више осумњичених лица.

У оквиру данашњих активности, полицијски службеници СИПА-е слободе су лишили четри лица, због постојања основа сумње да су починила кривично дјело из члана 250. став КЗ БиХ „Организовани криминал“ у вези са кривичним дјелом из члана 210. КЗ БиХ „Пореска утаја или превара“ и кривичним дјелом из члана 216. КЗ БиХ „ Царинска превара“.
У конкретном случају, ради се о шпедитерима, увозницима и власницима складишта који су осумњичени за пореску и царинску утају приликом увоза разних врста кинеске робе. Процјењује се да је овим незаконитим активностима буџет БиХ оштећен у вишемилионском износу.

Лица лишена слободе приведена су у службене просторије Државне агенције за истраге и заштиту у Бања Луци, гдје се над њима врши криминалистичка обрада, након чега ће бити предате Тужилаштву БиХ на даље поступање.
У току су претреси на више локација, а о коначним резултатима акције јавност ће бити накнадно информисана.