Заједничка акција СИПА-е и МУП-а ЗХК

СИПА лишила слободе четири лица због неовлаштеног промета опојним дрогама

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јутрос су (18.5.2016. године) започели координирану акцију кодног назива „Острво“ са полицијским службеницима МУП-а Западнохерцеговачког кантона. Слободе су лишили четири лица и претресли објекте на три локације на подручју Љубушког.

Слободе су лишена лица иницијала Д.В. (1980), З.П. (1991) и А.Б. (1987) држављани БиХ и лице иницијала Р.К (1985) држављанин Албаније због постојања основа сумње да су починили кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама.

Наведене активности реализоване су по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, уз подршку полицијских службеника МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона и Граничне полиције БиХ.

Лица лишена слободе сумњиче се да су као припадници организоване криминалне групе вршили неовлаштени промет опојне дроге кокаин са подручја Хрватске и Њемачке на подручје БиХ, с циљем прибављања противправне имовинске користе, који су даље дистрибуирали у количинама од пет до 100 грама крајњим препродавцима и конзументима на подручју Херцеговачко-неретванског кантона и Западнохерцеговачког кантона. 

Приликом претреса пронађени су и привремено одузети мобилни телефони, СИМ картице, паковање бијеле прашкасте материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу кокаин и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Лица лишена слободе биће приведена у службене просторије СИПА-е, гдје ће се над њима извршити криминалистичка обрада, након чега ће се, сходно упутама поступајућег тужиоца Тужилаштва БиХ, одлучити о њиховом даљем статусу. Више лица позвано је у службене просторије СИПА-е и МУП-а Западнохерцеговачког кантона, гдје ће бити саслушани у својству свједока.