Организовани криминал

СИПА лишила слободе четири лица због недозвољеног промета акцизних производа и кријумчарења

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), у оперативној акцији кодног назива „Бонд“, данас су (26.9.2017. године) на подручју Бање Луке и Тузле слободе лишили четири лица због постојања основа сумње да су починила кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелом кријумчарење и недозвољен промет акцизних производа, а све у вези са чланом 54. Кривичног закона БиХ „Продужено кривично дјело“.

Наведена лица сумњиче се да су дужи временски период вршила недозвољен међународни промет акцизних производа (цигарета) с циљем стицања противправне имовинске користи, тако што су цигарете набављали у Црној Гори и Србији, а затим их кријумчарили у БиХ и Хрватску путничким моторним возилима са израђеним посебним преградама намијењеним за кријумчарење робе. На овај начин избјегавали су плаћање предвиђених акциза.

Током акције претресени су и објекти које користе осумњичена лица с циљем проналаска и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку. Наведене активности реализоване су по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ.

Лица лишена слободе приведена су у службене просторије СИПА-е ради криминалистичке обраде, након чега ће се, сходно упутама поступајућег тужиоца, одлучити о њиховом даљем статусу.

Приликом рада на овом предмету, у претходном периоду је, у сарадњи са партнерским агенцијама, пронађена и привремено одузета већа количина цигарета без акцизних маркица. Активности на предмету интензивно се настављају.