Пронађена импровизована експлозивна направа

СИПА лишила слободе четири лица која се доводе у везу са тероризмом

У оквиру међународне полицијске акције кодног назива „Бенелукс“, која се спроводи са полицијским органима Холандије и Шведске, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су слободе лишили четири лица иницијала А.Р. (1979), О.А.С. (1962), Е.Џ. (1973) и А.Ш. (1975), од којих су три држављани БиХ и једно држављанин Шведске.

Наведена лица лишена су слободе због постојања основа сумње да су починила кривично дјело из члана 201. КЗ БиХ „Тероризам“, став (4) у вези са ставом (5) тачка а). Сумњиче се да су на подручју Босне  и Херцеговине по наруџби израдиле експлозивну направу са намјером да је испоруче у једну од скандинавских земаља, а која је, према расположивим сазнањима, требала бити кориштена за извршење терористичког акта.

Три лица лишена су слободе у пограничном простору, чиме су спријечена да  импровизовану експлозивну направе превезу преко граничног прелаза у путничком моторном возилу, у којем је направа и пронађена. Једно лице истовремено је лишено слободе на подручју Сарајева. У току су претреси објеката на двије локације на подручју Сарајева, с циљем проналажења и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку. Наведене активности реализују се по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ.

Приликом рада на овом предмету остварена је блиска сарадња са припадницима Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, као и са полицијским органима Холандије и Шведске, док је приликом реализације наведених активности сарадња остварена и са припадницима МУП-а Републике Српске и Граничне полиције БиХ.

Лица лишена слободе биће приведена у службене просторије СИПА-е гдје ће се над њима извршити криминалистичка обрада, након чега ће, уз извјештај о постојању основа сумње о почињеном кривичном дјелу и починиоцима, бити предата Тужилаштву БиХ на даље поступање.