Жртву тјерао на просјачење и свакодневно сурово злостављао

СИПА лишила слободе А.О. због трговине људима

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јутрос су (2.4.2015. године) на подручју Бихаћа слободе лишили лице иницијала А.О. (1968) због постојања основа сумње да је починило кривично дјело из члана 186. КЗ БиХ „Трговина људима“, те претресли објекат који користи наведено лице с циљем проналаска предмета и трагова који могу послужити као доказ у даљем поступку. Наведене активности реализоване су по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ.

Истражним радњама утврђено је да је А.О. жртву трговине људима „купио“ и држао у ропском односу дуже од двије године, те употребом силе и другим облицима принуде приморавао да свакодневно просјачи и доноси му новац који прибави на тај начин, чиме је починио кривично дјело трговина људима у сврху радне експлоатације. Жртва је пунољетна женска особа са благом менталном ретардацијом. Осумњичени је жртву свакодневно излагао физичком, психичком и сексуалном насиљу, а свака њена непослушност кажњавана је на најсуровији могући начин. 

СИПА је у претходном периоду Тужилаштву БиХ поднијела извјештај о почињеном кривичном дјелу и починиоцима против неколико лица у овом предмету, а спроведеним истражним радњама утврђене су незаконите активности осумњичених лица, док је жртва трговине људима на адекватан начин збринута.

Лице лишено слободе биће приведено у службене просторије СИПА-е и криминалистички обрађено, након чега ће бити предато Тужилаштву БиХ на даље поступање. СИПА наставља активности у овом предмету до његовог окончања.

У оквиру својих надлежности, СИПА ће, у сарадњи са Тужилаштвом БиХ и Ударном групом за борбу против трговине људима, наставити активности на спречавању, откривању и доказивању овог вида криминала, за који се често каже да је модерни облик ропства. Овим обликом криминала крше се темељна људска права и уништава достојанство жртава, чак дуго времена након што експлоатација престане.