СИПА извршила привремену обуставу трансакција за девет физичких лица и шест правних лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јуче су (9.5.2023. године), у оквиру координисане оперативне акције Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево кодног назива „Старт“, која је реализована под надзором Тужилаштва Босне и Херцеговине и Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево, предузели мјере и радње у оквиру којих су извршили провјере рачуна у банкама за девет физичких лица и шест правних лица.

У оквиру наведених активности, полицијски службеници СИПА-е извршили су привремену обуставу трансакција за девет физичких лица и шест правних лица у укупном износу од 429.820,78 конвертибилних марака и 82.289,26 евра. 

Такође, полицијски службеници СИПА-е претресли су пет сефова на четири локације у Сарајеву приликом чега је откривено и привремено одузето 17.100,00 конвертибилних марака и 9.290,00 евра те одређена количина златног накита и документације која може послужити као доказ у кривичном поступку.

У наставку оперативних активности, дана 10.5.2023. године полицијски службеници СИПА-е, приликом претреса два сефа чији су корисници нека од предметних лица, открили су и привремено одузели 1.000,00 конвертибилних марака и 2.670,00 еура.

Наведене активности предузете су због постојања основа сумње да су почињена кривична дјела „Организовани криминал“ и „Прање новца“, прописана Кривичним законом Босне и Херцеговине, и кривична дјела „Злоупотреба положаја или овлаштења“, „Прање новца“ и „Примање дара и других облика користи“, прописана Кривичним законом Федерације Босне и Херцеговине.