Оперативна акција „Лист III“

СИПА извршила претресе на подручју општине Шамац

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (у даљем тексту: СИПА) су рано јутрос (24.05.2017. године), у склопу оперативне акције „Лист III“, извршили претресе на три локације на подручју Обудовца, општина Шамац.

Претреси стамбених и помоћних просторија и покретних ствари осумњичених лица извршени су у сарадњи са службеницима Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине и уз помоћ полицијских сужбеника МУП-а Републике Српске, под надзором поступајућег тужиоца Тужилаштва Босне и Херцеговине.

Осумњиченим лицима се ставља на терет да су се током 2015., 2016. и 2017. године бавили незаконитом трговином, прерадом и дистрибуцијом духана и духанских производа, на начин да су набављали духан у листу, затим такав духан незаконито резали и стављали у промет супротно Закону о духану БиХ, без обиљежавања истих акцизним маркицама и без плаћања акцизе на духан.

Током претреса пронађено је и привремено одузето 320 кг сјеченог духана, 320 кг стрипса (фабрички обрађеног духана), 980 кг духана у листу, 180 кг коријена духана, три машине за резање духана, три телефона и сим картице које користе осумњичени. Одузети предмети ће послужити као доказ у документовању кривичних дјела за која се терете осумњичени.