СИПА и британска јединица „Лајт драгонс“ размијенили искуства из области тактике спец. дејстава

Полицијски службеници Јединице за специјалну подршку Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) и јединице „Лајт драгонс“ Британске војске јуче су (24.9.2014. године), на стрелишту Оружаних снага БиХ у Пазарићу, размијенили искуства из области тактике специјалних дејстава демонстрирањем различитих вјежби и презентовањем наоружања, возила и друге опреме. Јединица „Лајт драгонс“ у јулу ове године придружила се сталном особљу ЕУФОР-а у БиХ.

Овим активностима присуствовао је и генерал-мајор Дитер Хајдекер, командант ЕУФОР-а у БиХ, пуковник Пол Маршал, новоименовани војни аташе Велике Британије у БиХ, те в.д. замјеника команданта Јединице за специјалну подршку СИПА-е Јовица Миросављевић.

Специјалци СИПА-е демонстрирали су вјештине из области тактике специјалних дејстава у кризним ситуацијама, односно тактике високоризичних хапшења осумњичених лица, као и вјештине снајперских тимова, док су припадници „Лајт драгонса“ демонстрирали своја војна знања и вјештине.

Активностима на стрелишту претходила је посјета припадника јединице „Лајт драгонс“ бази Јединице за специјалну подршку СИПА-е. Они су упознати са начином рада и надлежностима ове јединице, а презентоване су им и најзначајније активности које су реализоване у протеклом периоду. Припадници „Лајт драгонса“ упознали су припаднике СИПА-е са богатим историјатом, улогом и надлежностима регименте при Британској војсци.

Заједничке активности настављају се и данас (25.9.2014. године) када ће обје јединице презентовати своје вјештине из области алпинизма на полигонима у околини Сарајева.

Овакав вид сарадње и размјене искустава са припадницима ЕУФОР-а подигли су на још већи ниво знање и вјештине припадника Јединице за специјалну подршку СИПА-е, те допринијели изградњи пријатељства између двије елитне јединице.

Сарадња ће бити настављена и у наредном периоду.

Више фотографија можете погледати овдје.