СИПА и Амерички универзитет у БиХ потписали Споразум о сарадњи

Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) и Амерички универзитет у БиХ (АУ БиХ) потписали су данас (20.1.2016. године) у службеним просторијама СИПА-е Споразум о сарадњи. Споразум су потписали директор СИПА-е Перица Станић и предсједник АУ БиХ Денис Прцић. Потписивању споразума присуствовали су и замјеник директора СИПА-е Ђуро Кнежевић и представници АУ БиХ Есмир Ганић и Мигдат Хоџић.

Потписивање овог споразума представља почетак званичне сарадње СИПА-е и АУ БиХ, која ће се у будућности реализовати путем заједничких пројеката, с циљем развоја науке и струке, затим путем научно-стручне сарадње у виду обука и усавршавања студената АУ БиХ, организовања специјалистичких курсева за припаднике СИПА-е, округлих столова и других видова сарадње. Разговарано је о заједничком научном истраживању с циљем употребе нових технологија и савременог начина рада у одређеним областима, те унапређења рада СИПА-е.

Споразум предвиђа посјете студената Америчког универзитета у БиХ СИПА-и и присуство предавањима из области организованог криминала, тероризма и других видова криминала, у оквиру чега ће им истражитељи СИПА-е презентовати примјере из праксе, али и предавањима из других области из дјелокруга рада СИПА-е.

Потписници Споразума обострано су исказали задовољство на званично започетој сарадњи између двије институције, која ће бити од обостраног интереса, а конкретни пројекти биће започети ускоро.