СИПА и Америчка тајна служба договорили модалитете сарадње

Државну агенцију за истраге и заштиту (СИПА) посјетио је данас (28.1.2015. године) представник Америчке тајне службе (United States Secret Service) Мaјк Дикерсон (Mike Dickerson). Дикерсон се састао са директором СИПА-е Гораном Зубцем, након чега је одржан оперативни радни састанак са помоћником директора СИПА-е за Криминалстичко-истражно одјељење Анђелком Хргићем.

Састанку су присуствовали и аташе за безбједност Амбасаде САД Кевин Марфи (Kevin Murphu), те истражитељ при Амбасади САД Огњен Масло.

Директор Зубац презентовао је посљедње резултате рада СИПА-е и нагласио да је борба против тероризма приоритет рада СИПА-е. Он је рекао да ће у будућности акценат бити на јачању свеукупних материјално-техничких и истражних капацитета СИПА-е, како би у корак са временом могла одговорити на све безбједносне изазове, а прије свега превентивно дјеловати. У том контексту посебно је нагласио важност профилисања најјачих истражних капацитета и набавке најсавременије опреме и наоружања за Јединицу за специјалну подршку СИПА-е.

Зубац је рекао да је СИПА искрен и сигуран партнер САД и захвалио се на досадашњој подршци у јачању капацитета Агенције, истичући да ће СИПА вратити резултатима, те да ће у будућности бити још моћнија.

На оперативном радном састанку разговарано је о модалитетима и правцима будуће сарадње.