СИПА домаћин састанка на тему сајбер криминала и прања новца у оквиру програма иПРОСИДС

У оквиру регионалног програма иПРОСИДС за Југоисточну Европу, 22.5. и 23.5.2017. године у просторијама Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) одржани су састанци на којима се дискутовало о питањима из области сајбер криминала и прања новца.

Регионални програм иПРОСИДС заједнички је пројекат Европске уније и Савјета Европе, чији је циљ унапређење капацитета за борбу против сајбер криминала, са посебним освртом на финансијски аспект у области прања новца и одузимањe користи стечене онлајн криминалом. У имплементацију овог пројекта укључене су све институције које имају надлежност у области сајбер криминала и прања новца, међу којима је и СИПА.

 Тема састанка је била идентификација индикатора и израда смјерница за превенцију и откривање финансијског криминала и прања новца, извршених посредством рачунара и рачунарских мрежа. Састанку су присуствовали организатори пројекта, експерти Савјета Европе, службеници Финансијско-обавјештајног одјељења СИПА-е и представници финансијских институција и организација јавног и приватног сектора у Босни и Херцеговини.

Учесници састанака дали су допринос цјелокупном и свеобухватном сагледавању стања у наведеној области, што би требало резултирати израдом квалитетних докумената са индикаторима и смјерницама за превенцију и откривање финансијског криминала и прања новца.