СИПА домаћин II конференције Еурополове мреже о психо-социјалним питањима у области заштите свједока

Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) домаћин је II конференције Еурополове мреже о психо-социјалним питањима у области заштите свједока, која се одржава 11.11. и 12.11.2015. године у Хотелу „Европа“ у Сарајеву.

На конференцији учествује 77 пријављених учесника, представника 31 државе и четири међународне организације. Службеници Одјељења за заштиту свједока СИПА-е и представници Тужилаштва БиХ и Суда БиХ, такође, учествују на Конференцији, а ангажовани су за област заштите свједока у БиХ.

Ово је прва конференција Еуропола која се одржава у Босни и Херцеговини, што је значајно за нашу земљу, посебно у контексту приближавања европским интеграцијама. СИПА-и је посебна част што је домаћин ове конференције.

Отварању Конференције данас је присуствовао министар безбједности БиХ Драган Мектић. Он је поздравио присутне, пожелио им добродошлицу и успјешан рад, истакнувши да је Конференција изузетна прилика да се подијеле различита искуства у области заштите свједока.

Присутнима се обратио и начелник Одјељења за заштиту свједока СИПА-е Вахид Алагић који је, такође, зажелио добродошлицу учесницима и истакао да је Одјељење за заштиту свједока СИПА-е једино специјализовано одјељење у БиХ које заштићеним свједоцима већ 11 година успјешно пружа одговарајуће видове заштите и подршке. Он је рекао да је Конференција добра прилика да се подијеле различита искуства у овој области са другим земљама.