Сејт департмент: СИПА еквивалент америчком ФБИ-ју

Амерички Сејт департмент објавио је извјештај Међународног бироа за наркотике и спровођење закона за 2014. годину. У извјештају се, између осталог, наводи да је БиХ транзитна земља за трговину наркотицима. Амерички експерти похвалили су сарадњу са бх. полицијским структурама, али упозоравају да се морају појачати њихови капацитети.

Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) у извјештају се помиње као агенција која је на државном нивоу одговорна за антинаркотичке акције, а ради појашњења наводи се да је СИПА „еквивалент америчком ФБИ-ју“. У извјештају је наведено да САД и СИПА раде на изградњи међусобних односа и повећању регионалне размјене оперативних информација у вези са неовлаштеним прометом опојним дрогама.

Изједначавање СИПА-е са америчким ФБИ-јем говори о значају и улози СИПА-е у безбједносном систему БиХ и њеној популарности ван граница земље, те чињеници да се СИПА преданим радом и резултатима у борби против најсложенијих видова криминала у БиХ и шире изборила за респектабилан углед који ужива широм свијета.

СИПА ће стечени углед чувати и радити на његовом даљем унапређењу, јер стечено повјерење ствара трајну обавезу да се истраје у борби против најтежих видова криминала.