СЕЛЕЦ: Признање СИПА-и за оперативне акције „Френклин“ и „Арт“

Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) примила је обавјештење СЕЛЕК-а о додјели шестомјесечне награде за двије оперативне акције које је спровела уз подршку СЕЛЕК-а. Од укупно 19 номинација, акције кодних назива „Френклин“ и „Арт“ у којима је СИПА учествовала добиле су прву награду и специјалну диплому СЕЛЕК-а.

СИПА је добила признање за међународну полицијску сарадњу, чиме је још једном показала да је јак и поуздан партнер у спровођењу међународних оперативних акција, будући да су њене акције оцијењене међу најбоље изведеним међународним полицијским акцијама.

Акцију кодног назива “Франклин” СИПА је започела у августу 2014. године, када су, на основу наредбе Тужилаштва БиХ, слободе лишена два лица код којих је пронађено укупно 20.000 кривотворених америчких долара у апоенима од 100 долара. Приликом рада на овом предмету утврђено је да су наведена лица у периоду од 22.7. до 26.7.2014. године ставила у платни промет 12.200 кривотворених америчких долара, односно 122 новчанице у апоенима од 100 долара. Током рада на предмету остварена је блиска сарадња са припадницима МУП-а Републике Србије и МУП-а Републике Словеније, а касније је акција проширена и на Црну Гору и Румунију. За заједничку оперативну акцију кодног назива “Френклин” додијељена је прва награда СЕЛЕК-а.

Акција „Арт“ проведена је у септембру 2015. године у сарадњи са МУП-ом Републике Хрватске и МУП-ом Републике Србије због кривичног дјела кривотворење исправе. У овој акцији СИПА је, поступајући по наредбама Тужилаштва БиХ, слободе лишила три лица и претресла објекте на више локација, док су активности координирано проведене и на подручју Хрватске и Србије. Лица лишена слободе на подручју БиХ сумњиче се да су у периоду од 2013. до 2015. године на подручју БиХ и Хрватске израђивала и продавала разне кривотворене исправе, и то: пасоше, личне карте, возачке дозволе, као и полицијске значке и службене легитимације полицијских агенција, обавјештајних служби и војнобезбједносних служби Босне и Херцеговине, Републике Хрватске и других држава региона. Такођер су израђивала и продавала разне дипломе, увјерења, свједочанства и друге исправе. За заједничку оперативну акцију кодног назива „Арт“ додијељена је специјална диплома СЕЛЕК-а.

О начину уручивања награда биће накнадно договорено.