Савјетник за безбједност УН у посјети СИПА-и

Државну агенцију за истраге и заштиту (СИПА) посјетио је данас (28.1.2015. године) савјетник за безбједност УН Corneliu Musinschi са сарадницима и састао се са директором Гораном Зубцем.

Будући да се ради о првој посјети СИПА-и, разговарано је о свим аспектима рада Агенције, њеним надлежностима, организационој структури, модалитетима сарадње са партнерским агенцијама у БиХ и шире, те улози коју СИПА има у безбједносном систему БиХ. Musinschi је представио надлежности и активности Одсјека за безбједност УН.

Тема састанка била је безбједносна ситуација у БиХ, с посебним акцентом на борбу против тероризма и размјену информација од обостраног интереса. У том контексту директор СИПА-е Горан Зубац нагласио је да СИПА континуирано, у сарадњи са другим агенцијама за спровођење закона у БиХ и региону, предузима мјере и радње из своје надлежности на спречавању, откривању и доказивању кривичних дјела тероризма, с акцентом на активности превентивног карактера. Он је нагласио значај сарадње на свим нивоима унутар БиХ, са земљама региона, ЕУ и шире.

На састанку су договорени модалитети будуће сарадње и размјене информација.