Успјешна међународна полицијска сарадња

Савезна криминалистичка полицијa Њемачке упутила захвалницу СИПА-и

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у фебруару ове године, у сарадњи са партнерским безбједносним органима у БиХ, поступали су по захтјеву Савезне криминалистичке полиције СР Њемачке (БКА) за вршење провјера у вези са уцјеном Фудбалског клуба Бајерн Минхен.

Непознато лице тражило је новчани износ од три милиона евра од наведеног фудбалског клуба, а у случају неиспуњења захтјева пријетило је нападом експлозивним средством. СИПА је у оквиру својих надлежности брзо реаговала и извршила потребне провјере, што је било одлучујуће за спровођење успјешне истраге, идентификовање осумњиченог и његово лишење слободе. Блиска сарадња остварена је са официром за везу Савезне криминалистичке полиције у Загребу.

Поводом наведеног, Савезна криминалистичка полиција СР Њемачке упутила је захвалницу СИПА-и у којој је наведено да је брза реакција СИПА-е била одлучујућа за спровођење истраге. „У име водитеља акције желимо се изричито захвалити колегама СИПА-е у Сарајеву који су били укључени у наведени предмет“, наведено је, између осталог, у захвалници.

СИПА је поносна на успјешно реализовану међународну полицијску сарадњу која је допринијела расвјетљавању овог случаја.

Полицијски службеници СИПА-е у свакодневном раду остварују полицијску сарадњу на националном и међународном нивоу, која је нужна за ефикасно супротстављање безбједносним изазовима данашњице.