Реакција СИПА-е на изношење различитих дезинформација у јавности поводом протеста грађана

Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) протеклих дана у више наврата јавно је прозивана због неангажирања за вријеме протестних окупљања у Федерацији БиХ, 7.2.2014. године, и напада на Предсједништво БиХ. Ради објективног и истинитог информисања јавности у вези са наведеним, обавјештавамо вас о сљедећем: 

Према важећој законској регулативи обезбјеђење јавног реда и мира у ФБиХ у искључивој је надлежности ентитетских и кантоналних МУП-ова, односно Полиције Брчко дистрикта, а у овом случају МУП-а Кантона Сарајево, те Федералне управе полиције (ФУП).

Oбезбјеђење зграде Предсједништва БиХ, у којој су смјештени чланови Предсједништва, предсједник Федерације БиХ и два потпредсједника, у искључивој је надлежности Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ (чланови Предсједништва), односно ФУП-а (предсједник Федерације и потпредсједници), који су дужни да у складу са законом пружају физичку и техничку заштиту ових лица, и то по мјесту становања, мјесту рада и у кретању. Оваквој трвдњи иде у прилог и чињеница да је ФУП дан прије протеста, 6.2.2014. године, формирао кризни штаб, што је потврда да су за стање јавног реда и мира у ФБиХ искључиво одговорни Федерални МУП и кантонални МУП-ови, те да су имали задатак да спријече евентуална незаконита поступања грађана за вријеме протеста, те почињење материјалне штете.

Наиме, након формирања Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ (Дирекција) све ингеренције које се односе на физичку и техничку заштиту лица, објеката и друге имовине на државном нивоу прешле су у надлежност ове институције, што се односи и на зграду Предсједништва БиХ. У складу са „Одлуком о преузимању послова, објеката, средстава за рад и запослених између Министарства безбједности БиХ, Државне агенције за истраге и заштиту и Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ“ (Службени гласник БиХ, број: 94 од 15.11.2010. године) Савјета министара БиХ, Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ преузела је људске и материјалне ресурсе СИПА-е у дијелу који се односи на организовање и спровођење физичке и техничке заштите лица и објеката органа Босне и Херцеговине и дипломатско-конзуларних представништава који се посебно штите. Рок за окончање активности у вези са преузимањем послова, објеката и запослених, те званична примопредаја, био је 31.12.2010. године. Дирекција је 1.1.2011. године започела самостално обављати послове из своје надлежности, односно послове заштите лица и објеката, што укључује и зграду Предсједништва БиХ. Напомињемо да је тада у Дирекцију прешло чак 758 запослених СИПА-е, од чега 743 полицијска службеника.

Желимо нагласити да у складу са прописаним надлежностима, и зграду сједишта Државне агенције за истраге и заштиту у Источном Сарајеву, као и регионалне канцеларије СИПА-е у Сарајеву, Мостару, Тузли и Бањалуци, обезбјеђују припадници Дирекције, јер је то искључиво у надлежности ове институције.

На основу наведеног, недвосмислено је јасно да након формирања Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, СИПА нема никакве законске надлежности за поступање када је у питању ова област. У складу са Законом о Државној агенцији за истраге и заштиту, послови из надлежности СИПА-е су: спречавање, откривање и истрага кривичних дјела организованог криминала, тероризма, ратних злочина, трговине људима и других кривичних дјела против човјечности и вриједности заштићених међународним правом, те тешког финансијског криминала, затим заштита свједока, што смо имали прилику јавности презентовати бројним оперативним акцијама СИПА-е у борби против организованог криминала, а једна таква акција реализована је на основу наредбе Суда БиХ и у вријеме протеста на подручју Зеничко-добојског кантона, за шта је СИПА запримила велики број похвала грађана БиХ.

У складу са Законом о СИПА-и, Јединица за специјалну подршку СИПА-е пружа подршку искључиво организационим јединицама СИПА-е приликом обављања мјера и радњи из њене надлежности, осигуравајући додатну полицијску тактику, опрему и особље, те обавља најзахтјевније и најсложеније тактичке и оперативно-техничке полицијске радње, примјењујући при томе полицијска овлаштења у високоризичним ситуацијама. Ова јединица није намијењена, нити су њени припадници оспособљени и обучени за контролу маса и сузбијање немира.

Одмах након сазнања за протестна окупљања грађана у Федерацији БиХ и за материјалне посљедице, а на основу информација које је СИПА запримила, директор СИПА-е издао је наредбу о ангажовању свих обавјештајних капацитета, с циљем прикупљања релевантних података и њиховог благовременог достављања надлежним полицијским органима у БиХ.

У вези са изјавама директора Федералне управе полиције, г. Драгана Лукача, које је дао одређеним медијима, а у којима је извјештаје о почињеном кривичном дјелу које је СИПА против њега поднијела Кантоналном тужилаштву Кантона Сарајево оквалификовао као „специјални рат“, ради објективног и истинитог информисања јавности, истичемо да се ради о пријавама због злоупотребе положаја или овлаштења. Конкретно, ради се о незаконитом узимању средстава из буџета Федерације БиХ по основу накнада које немају карактер плате, на име трошкова смјештаја и накнаде за режијске трошкове, чиме је г. Лукач, на основу висине накнаде коју је незаконито примао, себе сврстао у категорију министара у Влади ФБиХ. Друга пријава се, такође, односи на злоупотребу положаја или овлаштења због утврђених незаконитих радњи у вези са радним стажом г . Лукача, односно на незаконито брисање радног стажа.

Крајњи циљ неоснованих напада на СИПА-у можемо слободно квалификовати као покушај да се одговорност и неуспјех у заштити имовине, те пропусти Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ и ФУП-а пренесу на друге агенције, конкретно на менаџмент СИПА-е, као и да се на овај начин скрене пажња са поступка који се води против г. Лукача. Посебно истичемо да пријаве против г. Лукача нису резултат оперативних активности СИПА-е, нити је истрагу иницирала ова агенцијa, него је покренута на основу пријаве високопозиционираних полицијских службеника ФУП-а против г. Лукача, на основу чега СИПА, поступајући по наредбама Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево, спроводи вишемјесечну истрагу, која је већ резултирала подношењем поменутих извјештаја 23.децембра 2013. године. Ова истрага још увијек траје, а о резултатима јавност ће бити накнадно информисана.

Подсјећамо грађане БиХ и цијелу јавност која је протеклих дана била мета различитих дезинформација, да је надлежност СИПА-е и њена основна мисија ефикасно сузбијање организованог криминала, корупције, тешког финансијског криминала и тероризма, откривање и истраживање кривичних дјела ратних злочина, те заштита свједока.

СИПА дјелује искључиво на професионалним основама, не заступајући, не штитећи нити подривајући интересе било које политичке странке, регистроване организације или удружења, било којег конститутивног или другог народа у БиХ. У том контексту одбацујемо све политичке оцјене и процјене које долазе од стране полицијских службеника, а које у конкретном случају немају упориште у закону.

Ова агенција у оквиру своје надлежности предузима све потребне мјере и радње с циљем пружања заштите свим грађанима у БиХ, те унапређења њиховог осјећаја безбједности и повјерења у безбједносни систем.