Жене одвојене од дјеце просиле и џепариле у Паризу

Радиосарајево.ба: Трговина људима тешка 2,5 милиона еура

На порталу Pадиосарајево.ба јуче је (10.11.2015. године) објављена прича под насловом „Трговина људима тешка 2,5 милиона еура: Жене одвојене од дјеце просиле и џепариле у Паризу“, која говори о акцији Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) кодног назива „ЦД“.

„Истражитељи који раде на случају кажу како је акција кодног назива ЦД открила нови начин трговине људима у БиХ с којим се до сада нису сусретали“, наводи се у чланку.

Акцију „ЦД“ спровела је СИПА током јуна и јула ове године по налогу Тужилаштва БиХ и резултат је вишемјесечне заједничке истраге безбједносних органа Француске и БиХ. У рад заједничког истражног тима, који је први пут формиран, укључени су представници Тужилаштва БиХ и Тужилаштва Француске, те истражитељи СИПА-е и Одјељења за малољетнике Полицијске префектуре Париз. Они су више мјесеци проводили заједничке истражне радње на подручју двије државе.

“Мужеви, браћа и рођаци жене су слали у Француску гдје су их тјерали да дневно прикупе и до 300 еура – крађом или просјачењем – уколико желе да се врате кући и поново виде своју дјецу”, наводи се, између осталог, у чланку.

Текст можете у цијелости погледати овдје.