Рација у Привременом прихватном центру Блажуј

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту данас су, у сарадњи са полицијским службеницима Граничне полиције Босне и Херцеговине, Дирекције за координацију полицијских тијела Босне и Херцеговине,Федералне управе полиције, Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево те Службом за послове са странцима и Обавјештајно-безбједносном агенцијом Босне и Херцеговине, под надзором Тужилаштва Босне и Херцеговине и Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево реализовали здружену криминалистичко-тактичку радњу „рација“ која је изведена на подручју ширег локалитета Привременог прихватног центра Блажуј (у даљем тексту: Прихватни центар).

Приликом провођења наведених активности извршено је привремено ограничење слободе кретања унутар Прихватног центра те преглед лица, ствари и просторија ради проналаска лица која у Прихватном центру нелегално бораве и нелегалног наоружања, наркотика и других предмета који потичу из кривичних дјела или могу послужити за угрожавање безбједности корисника и запосленика Прихватног центра. Такође, активности су проведене ради идентификације организатора кривичног дјела „Организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела кријумчарење миграната“, прописаног чланом 189а. КЗ БиХ   и кривичног дјела „Кријумчарење људи“, прописаног чланом 189. КЗ БиХ, као и других кривичних дјела. Током реализације наведене акције предузете су активности према 30 страних држављана који незаконито бораве на територији Босне и Херцеговине, а који су затечени да нелегално бораве у Прихватном центру. Наведена лица предата су у даљу надлежност Служби за послове са странцима.

Током провођења наведених активности пронађена је и одузета одређена количина хладног оружја те други предмети чије држање није дозвољено, а који се могу употријебити за напад и наношења повреда корисницима или упосленицима Прихватног центра.

Полицијска тијела у Босни и Херцеговини заједно са надлежним тужилаштвима, а у сарадњи са другим домаћим и међународним партнерским агенцијама, настављају активности с циљем спречавања и откривања кривичних дјела те унапређења безбједносне ситуације у Босни и Херцеговини.