Допуна информације: Акција „Лист 1“

Приликом претреса пронађено и привремено одузето више од 10 тона дувана

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) и припадници Управе за индиректно опорезивање БиХ започели су рано јутрос (14.10.2015. године) акцију кодног назива „Лист 1“ због неовлаштеног промета дуваном, која се изводи у сарадњи са полицијским службеницима МУП-а Тузланског кантона, МУП-а Кантона Сарајево, МУП-а Републике Српске и Полиције Брчко дистрикта.

Поступајући по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, претресени су објекти на десет локација на подручју општина Тузла, Бијељина, Сребреник, Градачац, Брчко, Сарајево и Источно Сарајево због постојања основа сумње да је почињено кривично дјело организовани криминал, у вези са кривичним дјелом недозвољени промет акцизних производа.

Приликом претреса пронађено је и привремено одузето око 10 тона дувана у листу припремљеног за даљу обраду, више од 1.000 килограма сјеченог дувана, двије машине за сјечење дувана, одређене количина новца, мобители, СИМ картице и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку.

У акцији је до сада слободе лишено шест лица иницијала С.К., Н.К., Н.Р., М.М., В.П. и Џ.З. Наведена лица биће приведена у службене просторије СИПА-е у Регионалну канцеларију у Тузли, гдје ће се над њима извршити криминалистичка обрада, након чега ће бити предата на даље поступање Тужилаштву БиХ. Четири лица позвана су у службене просторије СИПА-е, гдје ће бити саслушана у својству осумњичених.