Представник СИПА-е на сједници Манивалa у Стразбуру: БиХ не иде на „сиву листу“

Делегација Босне и Херцеговине при Манивалу присуствовала је 45. пленарном засједању Комитета Савјета Европе за спречавање прања новца и финансирања терористичких активности (Манивал) које је одржано у периоду од 15.9. до 19.9.2014. године у Стразбуру.

Предсједавајући делегације је представник Финансијско-обавјештајног одјељења Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), а чланови делегације су представник Министарства правде БиХ и Агенције за осигурање у БиХ.

Делегација БиХ при Манивалу презентовала је своје активности и ангажовања тако што је појаснила и изнијела чињенице у вези са функционисањем система за спречавање прања новца и финансирања терористичких активности, те на тај начин указала да систем превенције и борбе против прања новца нема суштинских недостатака и рањивости.

На овај начин делегација је издејствовала доношење одлуке да се према БиХ не примјени корак четири – упућивање БиХ у ИЦРГ поступак који подразумијева стављање БиХ на „сиву листу“ ФАТФ-а.

О предузимању даљих корака према БиХ због неиспуњавања задатих услова, одлучиће се након редовне евалуације која је планирана у новембру ове године.