Представници Секретаријата Конвенције о полицијској сарадњи у Југоисточној Европи посјетили СИПА-у

Шеф Секретаријата Конвенције о полицијској сарадњи у Југоисточној Европи Отавио Ботечиа и пројект менаџер Катарина Ледник посјетили су данас (22.10.2015. године) Државну агенцију за истраге и заштиту (СИПА) и састали се замјеником директора Ђуром Кнежевићем.

Циљ посјете је мониторинг  и евалуација пројекта који се односи на реализацију активности у оквиру имплементације Конвенције о полицијској сарадњи у Југоисточној Европи. Наведени пројекат финансира Агенција за развој и сарадњу Швицарске у оквиру вишегодишњег Програма регионалне полицијске сарадње у државама Западног Балкана.

Сврха Конвенције о полицијској сарадњи у Југоисточној Европи је учинковитије и ефикасније супротстављање проблему организованог и тешког прекограничног криминала. Конвенција представља јединствен правни оквир за свеобухватну прекограничну полицијску сарадњу између земаља потписница.

На састанку је разговарано о досадашњој примјени Конвенције у БиХ, те је исказана подршка СИПА-и у њеним напорима у борби против најсложенијих видова прекограничног криминала.

У оквиру евалуације пројекта, представници Секретаријата обавили су интервју са полицијским службеником Сектора за оперативну подршку СИПА-е, који је члан једне од радних група у оквиру имплементације Конвенције о полицијској сарадњи у Југоисточној Европи.