Разговарано о унапређењу процеса тражења несталих лица, презентован план медијске кампање

Представници ИЦМП-а, ИЦИТАП-а и МКЦК-а посјетили СИПА-у

У службеним просторијама Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јуче је (4.11.2015. године) одржан састанак представника Сектора за истраживање ратних злочина и кривичних дјела кажњивих по међународном хуманитарном праву СИПА-е са шефом Програма за Западни Балкан Међународне комисије за нестала лица (ИЦМП) Метју Холидејом, представником Међународног програма помоћи у криминалистичкој обуци Министарства правосуђа САД (ИЦИТАП) Робертом Мулиганом и шефом Делегације Међународног комитета Црвеног крста у БиХ (МКЦК) Жељком Филиповићем.

На састанку је разговарано о планираним активностима у оквиру медијске кампање коју је иницирала СИПА, чији је циљ убрзање процеса тражења несталих лица у БиХ. Представници СИПА-е презентовали су план активности кампање. Фокус медијске кампање, која је у припреми, биће на анимирању грађана да доставе све расположиве информације које могу помоћи откривању масовних гробница широм БиХ, информације у вези са почињеним ратним злочинима, починиоцима или друга сазнања корисна за откривање и успјешно прoцесуирање починилаца ратних злочина.

Представници ИЦМП-а, ИЦИТАП-а и МКЦК-а поздравили су иницијативу СИПА-е и исказали спремност за пружање финансијске подршке у реализацији кампање (израда видео-спотова, брошура и др.).

Кампања ће бити реализована у сарадњи са свим релевантним органима и институцијама у БиХ укљученим у процес тражења несталих лица (Тужилаштво БиХ, Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ, Институт за нестала лица БиХ, локални полицијски и др. органи), те уз подршку Британске амбасаде у БиХ, Амбасаде САД у БиХ, те међународних организација (ОСЦЕ, ИЦМП, МКЦК, ИЦИТАП и др.).