Посјета СИПА-и

Амбасадор Краљевине Холандије у БиХ Њ.Е. Јуријан Крак и шеф Дипломатске канцеларије Амбасаде Белгије Жан Пјер Бибук посјетили су данас (18.5.2015. године) Државну агенцију за истраге и заштиту (СИПА) и састали се са директором Гораном Зубцем, замјеником директора Ђуром Кнежевићем и шефом Одјељења за борбу против тероризма и трговине АБХО Амером Веизом.

На састанку је разговарано о свим аспектима рада СИПА-е, надлежностима и улози коју има у безбједносном систему БиХ, те о актуелној безбједносној ситуацији.

У разговору са амбасадором Холандије директор Зубац је истакао да су приоритети рада СИПА-е борба против тероризма и финансирања терористичких активности, с посебним акцентом на проактивно и превентивно дјеловање, затим организованог криминала, финансијског криминала и корупције, те ратних злочина. Он је упознао амбасадора Холандије да је СИПА формирала Специјални тим за борбу против тероризма који блиско сарађује са партнерским агенцијама у БиХ, земљама региона и шире, те да су сви људски, материјални и технички капацитети СИПА-е стављени у функцију борбе против тероризма која је апсолутни приоритет. Зубац је нагласио да је циљ опремити, ојачати и обучити све капацитете СИПА-е, како би се ишло у корак с временом и очувала безбједност грађана БиХ.

Њ.Е. Јуријан Крак изразио је подршку раду СИПА-е у борби против најсложенијих видова криминала. На састанку су договорени и модалитети будуће сарадње.