Полицијске службенице СИПА-е учествовале на 51. конференцији Међународног удружења жена полицајаца

Полицијске службенице Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), активне чланице Удружења „Мрежа жена полицајаца“, у организацији ИЦИТАП-а, учествовале су на петодневној конференцији под називом „Глобално оснаживање жена у полицији “, која је одржана у периоду од 22.9. до 26.9.2013. године у Дурбану, Јужноафричка Република.

Конференцији је присуствовала и представница МУП-а Ливањског кантона, такође активна чланица Удружења „Мрежа жена полицајаца“ у БиХ.

Наведена конференција је 51. конференција Међународног удружења жена полицајаца (IAWP), а одржана је поводом 100. годишњице полиције Јужноафичке Републике.

У оквиру предавања која су одржана током трајања конференције, обухваћене су различите теме из области сајбер криминала, дјечије порнографије, финансијског криминала, трговине људима, тероризма, насиља у породици и др., са освртом на оснаживање жена у полицији на глобалном нивоу.

Циљеви Међународног удружења жена полицајаца истовјетни су циљевима и мисији Удружења „Мрежа жена полицајаца” у БиХ, а односе се на промоцију родне равноправности и демократских принципа у раду полиције.

Конференција је била изузетна прилика да се полицијске службенице из цијелог свијета упознају, те размијене и прошире своја искуства, знања и професионалне вјештине.

Полицијске службенице СИПА-е и у наредном периоду активно ће учествовати у раду Удружења на нивоу БиХ и шире, а све с циљем проширења чланства, те генерално побољшања интегритета и статуса полицијских службеница у агенцијама за спровођење закона.