ОПЕРАТИВНА АКЦИЈА СИПА-е– ЧЕТИРИ ЛИЦА ЛИШЕНА СЛОБОДЕ

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су (23.08.2022. године) на подручју Требиња, Фоче, Брчко дистрикта БиХ и Мостара, реализовали оперативну акцију и извршили претрес стамбених објеката, лица и покретних ствари на седам локација.

Слободе су лишена четири лица због постојања основа сумње да су починила кривична дјела “Организирани криминал“, „Неовлаштени промет опојним дрогама“, „Неовлаштен промет оружјем и војном опремом те производима двојне намјене“ и „Прање новца“, прописана Кривичним законом Босне и Херцеговине, затим кривично дјело „Припремање кривичног дјела“, у вези са кривичним дјелом „Убиство“, прописана Кривичним законом Федерације Босне и Херцеговине, те кривично дјело „Фалсификовање исправе“, прописано Кривичним закоником Републике Српске. Лица лишена слободе ће након криминалистичке обраде у просторијама СИПА-е бити предата поступајућем тужиоцу Тужилаштва БиХ.

Приликом претреса откривени су и привремено одузети предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку и то: мобилни телефони са припадајућим СИМ картицама, лаптопи, рачунари и одређена документација.

Оперативна акција је реализована по Наредби Суда Босне и Херцеговине и под надзором Тужилаштва Босне и Херцеговине, а у сарадњи са Обавјештајно-безбједносном агенцијом Босне и Херцеговине, Министарством унутрашњих послова Републике Српске, Полицијом Брчко дистрикта БиХ и Министарством унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона.

Активности се проводе у оквиру предмета отворених у Тужилаштву БиХ након дешифровања криптованих апликација, које су припадници организованих криминалних група у региону користили као средство комуникације.