Оперативна акција „Шљункара“ – лишено слободе осам лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту, заједно са полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Граничне полиције БиХ, јуче су (12. 1. 2024. године), у склопу оперативне акције „Шљункара“ и „Неон 2“, на подручју Бијељине претресли стамбене објекте и покретне ствари на 19 локација.

Слободе је лишено осам лица над којима је извршена криминалистичка обрада те су испитана у својству осумњичених. О њиховом даљем статусу у законоском року одредиће се поступајући тужилац. 

Приликом претреса откривен је и привремено одузет око килограм опојне дроге марихуана, 32 грама опојне дроге кокаин, двије полуаутоматске пушке и двије аутоматске пушке, већа количина минско-експлозивних средстава, три нагазине мине тзв. паштете, два упаљача за нагазне мине, два кабла за потезне мине, двије табле пластичног експлозива, два штапина пластичног експлозива и два припадајућа упаљача за њихово активирање, машина за вакумирање са траговима прашкасте материје, око 750 комада метака за аутоматску пушку калибра 7,62 мм, већи број ручних бомби, двије зоље, прекурсори за производњу амфетамина – акумулаторска киселина, миксери за прављење и увећање смјесе, посуде за мијешање, пет литара метанола, опрема за опремање лабораторије за узгој опојне дроге марихуана (лампе, саксије и систем електричног напајања, филтер прочишћивач ваздуха) као и други предмети који могу послужити  као доказ да су почињена доле наведена кривична дјела.  

Наведене активности провeдене су због постојања основа сумње да су почињена кривична дјела „Организовани криминал“, „Неовлаштени промет опојним дрогама“ и „Прање новца“, прописана Кривичним законом Босне и Херцеговине и кривично дјело „Неовлаштена производња и промет опојних дрога“, прописано Кривичним закоником Републике Српске.

Претреси  су извршени  по налогу Суда Босне и Херцеговине и под надзором Тужилаштва Босне и Херцеговине и Окружног јавног тужилаштва у Бијељини.

Поред наведеног, провођењем посебних истражних радњи дошло се до сазнања да су припадници ове групе за организовани криминал на подручју држава Европске уније прометовали око 150 килограма опојне дроге хашиш, 45 килограма опојне дроге  марихуана као и већу количину хероина, кокаина и екстазија. Код једног од чланова ове групе за организовани криминал откривена је и привремено одузета одређена количина опојне дроге хероин као и смјесе за повећање количине масе за ову дрогу.

Током рада на предмету Државна агенција за истраге и заштиту остварила је добру међународну сарадњу са партнерским агенцијама земаља Западне Европе.