Оперативна акција „Плуг“ – претреси на 17 локација

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту данас су, у склопу оперативне акције „Плуг“, на подручју Кантона Сарајево, Тузланског кантона и општине Сребреница започели претресе стамбених и пословних објеката и покретних ствари на 17 локација.

Наведене активности проводе се због постојања основа сумње да су почињена кривична дјела „Организовани криминал“, „Недопуштен промет акцизних производа“, „Недопуштено складиштење робе“, „Кријумчарење“ и „Злоупотреба службеног положаја“, прописана Кривичним законик Босне и Херцеговине.

До сада је слободе лишено 12 лица која се сумњиче да су од марта 2023. године споразумно дјеловала на стицању противправне имовинске користи недопуштеним прометом акцизних производа, на начин да су вршили набавку дувана за наргиле у Републици Србији, након чега су га кријумчарили у Босну и Херцеговину, те незаконито складиштили на више локација и даље продавали њима познатим купцима. На овај начин избјегавали су обрачунавање и плаћање пореских давања прописаних пореским законодавством Босне и Херцеговине, с циљем стицања противправне материјалне користи, чиме су нанијели штету буџету Босне и Херцеговине у износу од најмање 750.000,00 конвертибилних марака.

Приликом претреса до сада је откривено и привремено одузето око 1000 килограма дувана за наргилу, већа количина новца и други предмети који могу послужити као доказ да су почињена наведена кривична дјела.

Претреси се врши по налозима Суда Босне и Херцеговине и под надзором Тужилаштва Босне и Херцеговине, у сарадњи са полицијским службеницима Федералне управе полиције, Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево и Министарства унутрашњих послова Тузланског кантона те Управом за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине.

О коначном исходу оперативне акције јавност ће бити информисана накнадно.