Оперативна акција на подручју Бијељине – лишено слободе једно осумњичено лице

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту, уз асистенцију полицијских службеника Министарства унутрашњих послова Републике Српске, дана 18. 6. 2024. године поступили су по наредби Основног суда у Бијељини за претрес стана, осталих просторија, покретних ствари и лица и привремено одузимање предмета и наредби Окружног јавног тужилаштва Бијељина за извршење наредбе суда у предмету кодног назива „Канас“.

Извршен је претрес на једној локацији на подручју Бијељине и том приликом пронађени су и привремено одузети предмети који могу послужити као доказ у кривичном поступку и који се могу довести у везу са почињењем кривичног дјела „Недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја“, прописаног чланом 361. став (1) Кривичног законика Републике Српске.

Током провођења оперативне акције једно осумњичено лице лишено је слободе и над њим је извршена криминалистичка обрада те је испитано у својству осумњиченог, након чега је отпуштено у договору са поступајућим тужиоцем.

У овом предмету у претходном периоду остварена је интензивна сарадња са полицијским органима Републике Србије, СБПОК-ом, затим са полицијским и правосудним органима Републике Словеније и Европолом. Током рада на предмету подршку је пружио Центар за провођење закона Југоисточне Европе – СЕЛЕЦ.