Оперативна акција „Исток – Сан“ – слободе лишена два лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту јуче су (1.6.2022. године), заједно са полицијским службеницима Граничне полиције Босне и Херцеговине и Службом за послове са странцима реализовали оперативну акцију „Исток – Сан“ на девет локација на подручју Сарајева и Градишке. Оперативна акција се односи на разбијање организоване групе за кријумчарења миграната, која је у претходном периоду из Босне и Херцеговине у земље Европске уније прокријумчарила више стотина миграната поријеклом из Пакистана и Бангладеша.

Слободе су лишена два лица због постојања основа сумње да су починила кривична дјела „Организовање групе или удружење за извршење кривичнoг дјела кријумчарење миграната„ и „Кријумчарење људи“, прописана Кривичним законом Босне и Херцеговине. 

Приликом претреса откривени су и привремено одузети предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Током реализације оперативне акције остварена је сарадња са полицијским органима Републике Хрватске, Републике Словеније, Републике Аустрије те Еуропола, као и са Службом за послове са странцима, Обавјештајно-безбједносном агенцијом Босне и Херцеговине, Министарством унутрашњих послова Републике Српске и Министарством унутрашњих послова Кантона Сарајево.

Реализацијом оперативне акције „Исток – Сан“ спријечено је кријумчарење преко стотину миграната.