Оперативна акција „ИРА“ – претреси на 28 локација

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), заједно са полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске данас су (13.4.2022. године), у склопу оперативне акције „ИРА“, на подручју Бијељине, Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, Зворника, Сарајева, Источног Сарајева, Бањe Луке и Пала започели претресе стамбених објеката и покретних ствари на 28 локација.

Претреси се врше због постојања основа сумње да су почињена кривична дјела „Организовани криминал“, „Неовлаштени промет опојним дрогама“, „Неовлаштени промет оружјем и војном опремом те производима двојне намјене“ и „Прање новца“, прописана Кривичним законом Босне и Херцеговине, и кривична дјела „Неовлаштена производња и промет опојних дрога“, „Примање мита у обављању привредне дјелатности“, „Давање мита у обављању привредне дјелатности“, „Одавање службене тајне“ и „Тјелесна повреда“, прописана Кривичним законом Републике Српске.

Претреси се врше по налозима Суда Босне и Херцеговине и под надзором поступајућег тужиоца Тужилаштва Босне и Херцеговине, уз пружање помоћи полицијских службеника Полиције Брчко дистрикта Босне и Херцеговине и Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево.