Оперативна акција „Индекс“ – лишено слободе шест лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту данас су (18. 3. 2024. године) у оперативној акцији „Индекс“ претресли пословне и стамбене објекте и покретне ствари на 13 локација и слободе лишили шест лица.

Лица лишена слободе спроведена су у просторије СИПА-е ради криминалистичке обраде и испитивања у својству осумњичених. О њиховом даљем статусу у законском року одлучиће поступајући тужилац Тужилаштва Босне и Херцеговине.

У претресима који су реализовани на подручју Сарајева, Зенице, Горажда, Травника и Коњица откривена је и привремено одузета већа количина документације, факултетске дипломе, досијеи студената, документација која се односи на финансијско пословање правних лица, печати, 24.000 евра и 20.000 конвертибилних марака, рачунари и други предмети који могу послужити као доказ у кривичном поступку. 

Као што смо раније истакли, овом оперативном акцијом обухваћено је више физичких и правних лица, а истражне активности односе се на процесуирање незаконитости са којима се доводе у везу приватне високошколске установе у Босни и Херцеговини. 

Претреси  су реализовани  по налогу Суда Босне и Херцеговине и под надзором Тужилаштва Босне и Херцеговине, у сарадњи са полицијским службеницима Федералне управе полиције, министарствима унутрашњих послова Кантона Сарајево, Зеничко-добојског кантона, Босанско-подрињског кантона, Средњобосанског кантона и Херцеговачко-неретванског кантона.