Оперативна акција „Инцитат“ – привремена обустава трансакција у износу од 610.000 КМ

У склопу оперативне акције „Инцитат“ полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) путем комерцијалних банака извршили су привремену обуставу трансакција у различитим валутама и удјелу у једном инвестиционом фонду у износу од 610.000КМ.

Лишена су слободе четири лица и над њима ће током дана бити извршена криминалистичка обрада и испитивање у својству осумњичених. О даљем статусу лица одлучиваће поступајући тужилац Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево.

Претреси пословних и стамбених објеката и покретних ствари још увијек су у току, а до сада је откривена и привремено одузета већа количина пословне документације, мобилни телефони и рачунари.

У оквиру поступања по предмету полицијски службеници СИПА поднијели су Кантоналном тужилаштву Кантона Сарајево извјештај о почињеном кривичном дјелу те допуну извјештаја којима су пријављена четири физичка лица и једно правно лице због постојања основа сумње да су починили кривична дјела „Удруживање ради чињења кривичних дјела“, „Злоупотреба положаја или овлаштења“ и „Прање новца“, прописана Кривичним законом Федерације Босне и Херцеговине.