Оперативна акција „Булевар “ – претреси на 12 локација у Средњобосанском кантону

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту данас (7. 5. 2024. године) у склопу оперативне акције „Булевар“ врше претресе стамбених и пословних објеката и покретних ствари на подручју Средњобосанског кантона на 11 локација док је претрес на дванаестој локацији још увијек у току.

До овог момента слободе је лишено десет лица која се доводе у везу са извршењем доле наведенoг  кривичнoг дјела.

Претреси се врше по налогу Кантоналног суда у Сарајеву и под надзором Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево због постојања основа сумње да je почињенo кривичнo дјелo „Прање новца“, прописанo Кривичним законом Федерације Босне и Херцеговине

У оперативној акцији „Булевар“ предузимају се и активности у складу са Законом о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, у оквиру чега ће путем свих банака у Босни и Херцеговини и осталих обвезника бити извршене провјере стања по рачунима предметних лица, као и да ли исти посједују сефове у банкама.

До сада је блокирано око 618.025,64 конвертибилних марака и 35.513,93 евра.

Такође, приликом претреса откривена је и привремено одузета велика количина пословне документације која може послужити као доказ да je почињенo наведенo кривичнo дјелo.

Полицијски службеници СИПА-е су током рада по предмету, односно документовању почињених кривичних дјела, идентификовали некретнине које су осумњичена лица стекла извршењем кривичних дјела, а ради се о 20 станова, 26 остава и 16 гаражних мјеста на подручју Сарајева, у вези са којима је Кантонални суд у Сарајеву на приједлог Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево донио рјешење о привременој забрани располагања наведеним некретнинама које ће бити додјељене Федералној агенцији за управљање одузетом имовином на даљу надлежност.

Претреси се реализују у сарадњи са Пореском управом Федерације Босне и Херцеговине и министарствима унутрашњих послова Средњобосанског кантона и Зеничко-добојског кантона.

Узимајући у обзир да су активности у току, о коначном исходу јавност ће бити информисана накнадно.