Окончано деминирање - Из Саве извађена 424 пројектила и четири подводне мине тежине преко 100 кг

У оквиру билатералне међународне полицијске сарадње Републике Чешке и Босне и Херцеговине, у периоду од 11.8 до 4.10.2013. године, у три фазе, реализован је дио пројекта деминирања дијела корита ријеке Саве у Орашју и Оџаку, који је започет претходне године.

Поред Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), која је носилац овог пројекта, и Одјељења за специјалистичке ронилачке активности и обуку Полиције Р. Чешке (Брно), у припреми и реализовању пројекта учествовали су Министарство безбједности БиХ, Министарство одбране БиХ, Заједнички штаб Оружаних снага БиХ, Гранична полиција БиХ, БХ МАЦ, Федерална управа цивилне заштите, Управа цивилне заштите Посавског кантона, Јавно предузеће „Лука Брчко“, МУП Посавског кантона, Општина Орашје и Општина Оџак, укључујући и Амбасаду Р. Чешке у Сарајеву, те органи Р. Хрватске (МУП Р. Хрватске, Гранична полиција Р. Хрватске, Државна управа за заштиту и спасавање Р. Хрватске, Вуковарско-сремска жупанија и Бродско-посавска жупанија).

У оквиру овогодишњих активности деминирања ријеке Саве извађена су укупно 424 пројектила различитих калибара, укључујући четири подводне мине тежине преко 100 килограма. Наведени пројектили су заостали из претходног рата и из Другог свјетског рата. Сву извађену муницију уништили су припадници Оружаних снага БиХ и Федералне управе цивилне заштите на војном полигону „Одлучна Барбара“ код Гламоча и на полигону „Дусине“ у Орашју, у присуству припадника СИПА-е и Полиције Р. Чешке.

 У оквиру реализације све три фазе пројекта деминирања ријеке Саве, заједно са припадницима Одјељења за специјалистичке ронилачке активности и обуку Полиције Републике Чешке, у претрази терена и вађењу НУС-а активно су учествовали и рониоци СИПА-е.

Подсјећамо да су прве активности на деминирању корита ријеке Саве реализоване у периоду од 3.9. до 12.9. 2012. године, када је започет овај пројекат, а наставак пројекта планира се наредне године.