„Лист II и Бoкс“

Окончани претреси на 42 локације

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су (7.10.2016. године) завршили претресе објеката на 42 локације.

Aкције кодних назива „Лист II и Бокс“ изведене су под надзором Тужилаштва БиХ, у сарадњи са Управом за индиректно опорезивање БиХ и уз помоћ Полиције Брчко дистрикта БиХ, МУП-а Републике Српске, МУП-а Западнохерцеговачког кантона, МУП-а Унско-санског кантона, МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона и МУП-а Тузланског кантона, због постојања основа сумње да су лица осумњичена у овом предмету оштетила буџет БиХ за износ већи од 10 милиона КМ.

У оквиру наведених акција слободе је лишено 30 лица и претресени су објекти на подручју општина Бијељина, Градачац, Орашје, Брод, Груде, Посушје Мостар, Читлук, Широки Бријег, Сански Мост и Травник, због постојања основа сумње да су починили кривично дјело организовани криминал, у вези са кривичним дјелом недозвољен промет акцизних производа.

Током претреса објеката која користе осумњичена лица пронађено је и привремено одузето око 25 тона дувана,  шест машина за сјечење дувана, већа количина новца, оружје, одређена документација и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Лица лишена слободе биће криминалистички обрађена у просторијама СИПА-е, након чега ће се, сходно упутама поступајућег тужиоца Тужилаштва БиХ, одлучити о њиховом даљем статусу.