Одржана сједница Колегија директора СИПА-е – резултати у 2013. години премашили резултате из 2012.

У сједишту Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) одржана је данас, 6.2.2014. године, сједница Колегија директора СИПА-е, на којој су разматрани постигнути резултати Агенције у 2013. години. Осим директора СИПА-е Горана Зубца, Колегију су присуствовали шеф Кабинета директора и начелници организационих јединица СИПА-е, те представник ИЦИТАП-а.

У 2013. години СИПА је интензивно радила на спречавању, откривању и истраживању кривичних дјела из своје надлежности, чиме је потврдила улогу водеће полицијске агенције у БиХ и шире и пожељног партнера у међународној полицијској размјени података и вођењу заједничких истрага са полицијским агенцијама из непосредног окружења и других европских земаља.

У квантитативном и квалитативном смислу СИПА је у 2013. години урадила максимум на спровођењу стратегије СИПА-е по свим линијама рада, а укупни резултати по свим параметрима већи су него у 2012. години, закључено је на Колегију.

СИПА је у 2013. години открила 594 кривична дјела, што је за 25% више него у 2012. години када је откривено 477 кривичних дјела, затим је у 2013. години лишила слободе укупно 241 лице, што је за 42% више у односу на 2012. годину када је лишила слободе 170 лица, извршила је 374 претреса, што је за 14% више у односу на 2012. годину када је извршила 329 претреса, спровела је 66 оперативних акција, што је за 20% више у односу на 2012. годину када је спровела 55 оперативних акција.

Директор Зубац изразио је задовољство постигнутим резултатима и честитао начелницима организационих јединица, те најавио да ће се узлазни тренд резултата по свим линијама рада наставити. Он је рекао да ће се у наредном периоду наставити радити на сложеним предметима, а посебан акценат биће, као и до сада, на борби против тероризма, организованог криминала, финансијског криминала и корупције, те ратних злочина. Акценат ће, такође, бити на јачању свеукупних истражних капацитета СИПА-е и на материјално-техничком јачању, што ће СИПА-у подићи на већи квалитативни ниво. Све ово ће резултирати стварањем безбједнијег амбијента за живот свих грађана БиХ, што је дужност и основни задатак СИПА-е.