Присуствовале полицијске службенице СИПА-е

Одржан састанак Удружења „Мрежа жена полицајаца“

Полицијске службенице Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), чланице Удружења „Мрежа жена полицајаца“, присуствовале су састанку Удружења и дводневном семинару одржаном 3.3. и 4.3.2015. године на Полицијској академији ФМУП-а у Сарајеву. Састанку је присуствовало око 30 полицијских службеница из 15 полицијских агенција у БиХ, а разговарано је о будућим активностима Удружења.

Дводневни семинар реализован је у организацији ИЦИТАП-а и Удружења „Мрежа жена полицајаца“ на тему Насиље у породици“. У оквиру семинара одржана су предавања из различитих области, с акцентом на превенцију и мултисекторски приступ овој проблематици.

Подсјећамо да је почетком 2012. године званично регистровано Удружење „Мрежа жена полицајаца“ са сједиштем у Сарајеву, које окупља полицијске службенице из 15 полицијских агенција у Босни и Херцеговини (Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ, Државна агенција за истраге и заштишту, Гранична полиција БиХ, Федерална управа полиције, Полиција Брчко дистрикта и 10 кантоналних министарстава унутрашњих послова).

Циљ Удружења је, између осталог, промоција родне равноправности и демократских принципа у обављању полицијских дужности у оквиру полицијских служби. Посебан акценат је на заштити права полицијских службеница, обезбјеђењу равноправног статуса и повећању броја жена у полицијским структурама уопште, а посебно на руководећим позицијама.

У предстојећем периоду припаднице СИПА-е активно ће учествовати у раду Удружења, с циљем проширења чланства на нивоу Агенције и шире, те генерално побољшања интегритета и статуса полицијских службеница у агенцијама за провођење закона, у чему имају пуну подршку менаџмента СИПА-е.