Источно Сарајево

Одржан састанак на стратешком нивоу руководилаца тужилаштава и полицијских агенција

У службеним просторијама Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас је (16.6.2016. године) одржан трећи састанак Стратешког форума за сарадњу руководилаца тужилаштава и полицијских агенција у БиХ. Састанак је иницирао Високи судски и тужилачки савјет БиХ (ВСТС БиХ) као дио активности које спроводи у оквиру пројекта „Јачање тужилачких капацитета у систему кривичног правосуђа“, уз финансијску подршку Владе Швицарске и Владе Краљевине Норвешке.

На састанку је разговарано о јачању координације и сарадње између полиције и тужилаца приликом спровођења истрага и прикупљања доказа, с посебним акцентом на поступање и међусобну координацију приликом спровођења посебних истражних радњи. Представљен је Нацрт упутства о поступању тужилаца и овлаштених службених лица у примјени посебних истражних радњи, који су израдили домаћи стручњаци (представници тужилаштава и полицијских агенција), те је разговарано о раније изнесеним сугестијама на нацрт наведеног документа и о начину његовог усвајања.

Учесници састанка разговарали су и о тзв. КТН предметима у тужилаштвима, односно предметима у којима је поднесен извјештај о постојању основа сумње о почињеном кривичном дјелу против непознатог починиоца, с циљем изналажења начина за унапређење ефикасности рада у оваквим предметима, односно ефикаснијег откривања починилаца и расвјетљавања кривичних дјела.

Састанку су присуствовали замјеница главног тужиоца Тужилаштва БиХ Озренка Нешковић, главни тужилац Федералног тужилаштва ФБиХ Здравко Кнежевић, главни тужилац Републичког тужилаштва Републике Српске Махмут Шврака, главни тужилац Специјалног тужилаштва Републике Српске Миодраг Бајић, главни тужилац Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ Зекерија Мујкановић и замјеница главне тужитељке Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево Аида Топаловић. У име полицијских органа састанку су присуствовали замјеник директора СИПА-е Ђуро Кнежевић, замјеник директора Полиције МУП-а Републике Српске Дарко Ћулум, директор Федералне управе полиције Драган Лукач и шеф Полиције Брчко дистрикта БиХ Горан Писић, те представници ВСТС БиХ.

Учесници састанка закључили су да је успјешна сарадња и координација између полицијских органа и тужилаштава на свим нивоима у БиХ кључна за ефикасну борбу против свих облика криминала и безбједносних изазова данашњице, те за успостављање владавине права у нашој земљи.