Обиљежавање Дана безбједнијег интернета 9.2.2016. године у Босни и Херцеговини

На иницијативу Европске комисије у свијету се посљедњих година обиљежава Дан безбједнијег интернета, а ове године биће обиљежен 9.2.2016. године.

У Босни и Херцеговини овај дан се обиљежава у организацији Комитета за обиљежавање Дана безбједнијег интернета БиХ (СИД Комитет БиХ), а биће обиљежен у сарадњи са Центром за безбједнији интернет Хрватске – Центар за несталу и злостављану дјецу (ЦНЗД) из Осијека. Промовираће се креирање бољег интернета за младе, а у ту сврху реализираће се онлајн такмичење за ученике од петог до деветог разреда основних школа широм БиХ и Хрватске на тему „Безбједност на интернету“. Такмичење ће се реализовати 9.2.2016. године у периоду од 09:00 до 19:00 сати у форми онлајн квиза који ће се састојати од питања у вези са безбједним кориштењем интернета. Квиз ће бити доступан на страници www.dansigurnijeginterneta.org.

Онлајн квиз биће активан само 9. фебруара на дан обиљежавања СИД-а, а одговоре на питања ученици могу пронаћи на веб порталу за безбједно кориштење интернета www.sigurnodijete.ba. Побједници ће бити награђени уређајима за кориштење информационих и комуникационих технологија (таблет, мобилни телефони, слушалице, сетови тастатура и миш, веб камере).

Државна агенција за истраге и заштиту пружа подршку активностима које проводи СИД Комитет БиХ у оквиру спречавања злоупотребе дјеце путем информационих и комуникационих технологија и позива сву дјецу да учествују у онлајн такмичењу, дају свој допринос у промовисању безбједнијег кориштења интернета и освоје вриједне награде.

Упутство за дјецу:

Дај свој допринос за бољи интернет!

Дјецо, придружите нам се и освојите вриједне награде!

Шта требам урадити?

 

1)   Посјетити веб страницу www.sigurnodijete.ba и упознати се са безбједнијим кориштењем интернета

2) Регистровати се 09. фебруара 2016. године од 09:00-19:00 сати на веб страници www.dansigurnijeginterneta.org и ријешити квиз питања о      безбједном кориштењу интернета

3)   Освојити једну од вриједних награда: таблет, паметни телефон или друге награде