Наставља се пројекат деминирања корита ријеке Саве

У оквиру билатералне међународне полицијске сарадње Републике Чешке и Босне и Херцеговине, у периоду од 11.8 до 24.8.2013. године, биће реализована прва фаза деминирања дијела корита ријеке Саве у Орашју у наставку пројекта започетог претходне године.
Поред Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), која је носилац овог пројекта, и Одјељења за специјалистичке ронилачке активности и обуку Полиције Р. Чешке (Брно), у припреми и реализовању пројекта учествују Министарство безбејдности БиХ, Министарство одбране БиХ, Заједнички штаб Оружаних снага БиХ, Гранична полиција БиХ, БХ МАЦ, Федерална управа цивилне заштите, Управа цивилне заштите Посавског кантона, Јавно предузеће Лука Брчко, МУП Посавског кантона, Општина Орашје и Општина Оџак, укључујући и Амбасаду Р. Чешке у Сарајеву, те органе Р. Хрватске (МУП Р. Хрватске, Гранична полиција Р. Хрватске, Државна управа за заштиту и спасавање Р. Хрватске, Вуковарско-сремска жупанија и Бродско-посавска жупанија).
Наставак активности на деминирању корита ријеке Саве планиран је у сљедећим терминима: друга фаза: 3.9-16.9.2013. године у Оџаку и трећа фаза: 22.9-4.10.2013. године у Оџаку.
Подсјећамо да су прве активности на деминирању корита ријеке Саве од мина заосталих из претходног рата реализоване у периоду од 3.9. до 12.9. 2012. године, када је започет овај пројекат.
О резултатима горе наведених активности јавност ће бити накнадно информисана.