Наставак активности у оквиру акције „Џокер“- одузета роба вриједна 2,2 милиона КМ

  

Предузимајући мјере и радње из своје надлежности, Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) у предмету кодног назива „Џокер“ спровела је низ истражних радњи према осумњиченим лицима, члановима организоване криминалне групе, што је до сада резултирало лишењем слободе шест лица и запљеном робе у вриједности од око 2,2 милиона КМ.

Истрагом је обухваћено више физичких и правних лица из Сарајева, И. Сарајева и Челинца за које се основано сумња да су, дјелујући у периоду од 2012. до 2014. године, приликом контејнерског увоза текстилне и друге робе из НР Кине у БиХ починили кривично дјело из члана 250. КЗ БиХ „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелима из главе XVIII КЗ БиХ (Кривична дјела против привреде и јединства тржишта, те кривична дјела из области царина).

Вишемјесечна истрага полицијских службеника СИПА-е резултирала је лишењем слободе шест лица у оперативној акцији „Џокер“ која је спроведена 25.3.2014. године по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ. Лица лишена слободе сумњиче се да су починиле кривично дјело организовани криминал, у вези са кривичним дјелима царинска превара, кријумчарење, пореска утаја или превара, примање дара или других облика користи, давање дара или других облика користи, противзаконито посредовање, злоупотреба положаја или овлаштења и др.

Након криминалистичке обраде, лица лишена слободе испитана су на околности које им се стављају на терет, од којих су два, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу, предата на даље поступање поступајућем тужиоцу Тужилаштва БиХ. Суд БиХ је на приједлог Тужилаштва БиХ наведеним лицима одредио притвор у трајању од мјесец дана.
Истог дана када је спроведена акција, на подручју Сарајева, И. Сарајева и Челинца претресени су стамбени и пословни објекти на девет локација у којима је пронађено и привремено одузето више предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку (пословна документација, мобилни телефони, СИМ картице, рачунарска опрема и др.).

У оквиру наведене истраге остварена је сарадња са Управом за индиректно опорезивање која је укључена у рад на овом предмету, чији су службеници у протеклом периоду, на основу заједнички прикупљених сазнања, извршили контролу пословања одређених привредних субјеката код којих је утврђена неисправност у пословању. Том приликом пронађене су веће количине робе без одговарајуће документације, као и мањак на стању у појединим контролираним субјектима.

Прелиминарни резултати указују да је досадашњим контролама откривена и привремено одузета роба у вриједности од најмање 2.200.000,00 КМ, док се контрола о утврђеним недостацима у више привредних субјеката још увијек врши. Контролом су обухваћени привредни субјекти који послују на подручју Сарајева и тржнице „Аризона“ на подручју Брчко дистрикта.

Акција кодног назива „Џокер“ једна је од највећих координираних акција агенција за провођење закона у БиХ гдје су предмет истраге кривична дјела против привреде, јединства тржишта и царина.

Рад на овом предмету интензивно траје и одвија се у више праваца, а циљ је откривање и утврђивања одговорности свих појединаца укључених у наведене незаконите радње, са акцентом на утврђивање одговорности упосленика у органима управе.