„Лутка 2“ - СИПА на подручју Сарајева лишила слободе два лица због ометања рада правосуђа

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јутрос су (11.1.2016. године), у оперативној акцији „Лутка 2“, на подручју Сарајева лишили слободе лица иницијала Б.Д. (1968) и Б.Ш. (1971) због постојања основа сумње да су починили кривично дјело из члана 241. КЗ БиХ „Ометање рада правосуђа“.

У току су претреси објеката на три локације с циљем проналаска и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Наведене активности реализују се по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, а у сарадњи са полицијским службеницима МУП-а Кантона Сарајево. Акција је резултат сложене истраге коју су истражитељи СИПА-е спровели под надзором Тужилаштва БиХ.

Лица лишена слободе сумњиче се да су током децембра 2015. године, застрашивањем и обећавањем недозвољене користи, наводили на давање лажног исказа свједока иницијала А.С. у кривичном поступку против Н.К. и других који води Тужилаштво БиХ и Основни суд у Приштини због кривичног дјела организовани криминал у вези са кривичним дјелом убиство.

Наведена лица биће приведена у службене просторије СИПА-е, гдје ће се над њима извршити криминалистичка обрада, након чега ће, уз извјештај о постојању основа сумње о почињеном кривичном дјелу и починиоцима, у најкраћем року бити предата Тужилаштву БиХ на даље поступање.